打印 上一主題 下一主題
收起左側

地刷與貼地既分別

關閉 [複製鏈接]

講番下先
個人理解係
火箭係台灣術語,本來分hk 同tw 果時 , 係hk,大部分人都吾知咩係火箭,而且火箭=大跳(大部分人係咁認為)
舊時hk時,我自己就試過pvp果時同人講火箭無一個知我講咩,一講大跳就明
而係台灣果邊,火箭姐係→(→↑),而大跳姐係→(→↑)↓  呢個↓吾需禁得好快
用處係跳過別人後急速落地(貼地貼得靚既話,如果前面有人,係會卡住,跟住就可以摔人啦)
貼地: 台港2邊都係 →(→↑)↓  呢個↓需禁得好快

而地刷,到目前最為流通既就係→→←←
但係聽人講應該係有其他版本-_-吾知係咪真既呢....??

地刷吾等於貼地
回復

我都好耐冇番過黎吹水,我由S1玩到S2完,都算識得哂大部份技巧,
就我所知地刷只係就咁左左右右/右右左左兩種禁法,係平台地方做都吾會跌落去,
如果貼地既話係平台地方做就會跌落去.
回復

(→↑)(→↓)係偽地刷==
回復

地唔係左+左上+下咩==...仲有有無人話我知上刷點禁?

評分

參與人數 1樂點 -5 收起 理由
柚木共睹 -5 連帖

查看全部評分

回復

評分

參與人數 1樂點 -1 收起 理由
柚木共睹 -1 系統連帖

查看全部評分

回復

舊時hk時,我自己就試過pvp果時同人講火箭無一個知我講咩,一講大跳就明
adam444555 發表於 3-6-2011 22:23

未知閣下所言「舊時hk」,指的是那一個時代/甚麼時間呢?

小弟由S1玩起,從來未叫過→(→↑)為大跳
亦未見過S1有人叫→(→↑)為大跳,
而大家刀識火箭究竟系乜,大跳又系乜,貼地又系邊一回事

小弟系去到S2定S3既時候, 發現樂古有啲人將火箭當大跳, 大跳當貼地,
可能佢地資歷比較淺, (而大跳貼地禁法其實一樣,只系快慢之差)
所以好自然地,佢地覺得大跳其實同貼地系有分別(按鍵上)
就將大跳套左落火箭倒, 久而久之, 就組成一套自成一閣既技術術語

P.S 地擦當貼地, 還可以接受, 因為初初係香港冇幾多個人玩地擦+玩到出神入化
      當佢地見倒台灣人做地擦好似來回貼地咁, 就以為系港台術語之差,但兩樣野根本吾同
      旦系火箭大跳+貼地,呢3樣野從頭到尾就吾一樣
(我覺得好有應該保留GC文化囉,吾可以比啲新仔/資歷較淺既新一代將是非黑白癲倒而抹殺掉)
回復

黑鵺 發表於 4-6-2011 19:37

係禁完貼地 落地之前禁多個上制
回復

未知閣下所言「舊時hk」,指的是那一個時代/甚麼時間呢?

小弟由S1玩起,從來未叫過→(→↑)為大跳
亦未見過 ...
joshua92003 發表於 6-6-2011 17:52

舊時hk應該指s2,未合併嗰陣時
回復

台灣既火箭=港版既大跳
台灣既大跳=港版既貼地
呢個係一個台灣人講既,
而就我自己局限既知識..我只知道...地刷係冇用到大跳,只係左左右右,但係某d角色(e.g:拉1,莉etc),就做到回殺效果
貼地指既係大跳+下(快速),,
其實理得d名係咩,就算真係唔識又如何??就算技術唔夠,都可以用經駭填補架嘛@_@唔使怕怕啵!
回復

貼地係咪係地下果到跳下跳下
跑得好快果隻
回復